Cacapan asam, papuyu baubar

Jumat, 12 April 20130 komentar



Cacapan asam, papuyu baubar
Bahan-bahannya :  1 kg iwak haruan ganal/ tauman
½ kg santan
bumbu               :  kaminting 3 biji
bawang habang   3 biji
bawang putih 1 sihung
serai  1 batang
janar  1 ruas jari
laus    1 ruas jari
kancur 2 ruas jari
tipakan  1 ruas jari
katumbar  1senduk makan
acan  (terasi) secukupnya
uyah secukupnya
samuaan bumbu dipirik sampai halus.
Iwak haruan dibersihkan lalu di rebus sampai masak, imbah itu didinginakan lalu
Buangi tulang-tulangnya sampai habis.
Bumbu nang sudah dihalusakan lalu masukakan iwak nang hudah dibuangi
Tulangnya, masukakan jua santannya imbah itu diharu ai samunyaan sampai
Iwaknya rapai jadi satu samunyaan. Bila sudah tacium bau harum bumbu bararti
Iwak tu masak tu. Kalau  handak di tambahi penyedap kawa jua sasakah, atau
ajinomoto tasarah haja.
Share this article :

Posting Komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Budaya Urang Banjar - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger